2007 000323

Dominicanen Maastricht

Project

boekwinkel Selexyz Dominicanen

Opdrachtgever

Boekhandels Groep Nederland

Locatie

voormalige Dominicanenkerk Maastricht

Realisatie

2007

Oppervlakte

1.200 m2

Projectteam

Evelyne Merkx, Patrice Girod, Bert de Munnik, Abbie Steinhauser, Josje Kuiper, Pim Houben, Ramon Wijsman, Ruben Bus

Restauratie architect

Satijnplus architecten

Lichtadvies

Hans Wolff & partners

Lichtinstallatie

Ansorg

Fotografie

Roos Aldershoff

aanvullend project

Entreeportaal Dominicanenkerk

Selexyz Dominicanen Maastricht

In Maastricht is de derde winkel voor Selexyz gerealiseerd. Deze bijzondere locatie vroeg om een hele andere aanpak. Er was behoefte aan 1.200 m2 winkeloppervlakte, terwijl er maar 750 m2 vloeroppervlakte beschikbaar was. Het aanvankelijke idee van de opdrachtgever om een tweede verdieping aan te brengen, wezen de architecten af, omdat dit de ruimtelijkheid zou ontkrachten. Ze wilden de hoogte en de bijzondere architectuur van de kerk juist benadrukken.

De oplossing is een monumentale inloopboekenkast met meerdere verdiepingen, asymmetrisch in de kerk geplaatst. Hierdoor blijft aan de linkerzijde de volledige hoogte van de kerk intact terwijl rechts de mensen naar de bovenste verdieping van deze stalen ‘boekenflat’ worden geleid. Het klimmen is tot een belevenis gemaakt.

Men loopt tussen de boeken door omhoog en eenmaal bovenin zijn de kolossale afmetingen van het kerkgebouw en de bijzondere plafondschilderingen goed te ervaren.

De flat is een groot gebaar, een statement dat bij de monumentaliteit van de kerk past en de ruimte een extra dimensie geeft. Dankzij de passages, doorzichten en het gebruik van geperforeerd staal oogt de flat licht en transparant.

De overige boeken worden gepresenteerd op lage displaymeubels en in wandkasten, gemaakt van verschillende standaard plaatmaterialen. Op meerdere plaatsen in de winkel zijn kassa’s en informatiepunten geplaatst. In het voormalige koor is het café ‘coffeelovers’ gerealiseerd.