Hermitage 050

Hermitage 'Aan het Russische Hof'

project

openingstentoonstelling ‘Aan het Russische Hof’

opdrachtgever

Stichting Hermitage a/d Amstel

locatie

Amsterdam

realisatie

Juni 2009

oppervlakte

5000 m2

projectteam

Evelyne Merkx, Patrice Girod, Abbie Steinhauser, Josje Kuiper, Jan Willem Wijker, Bert de Munnik, Ruben Bus, Marie Ilse Bourlanges, Marianne Kruyt, Ann Hooper

Grafisch 

ArtGrafica

Verlichting

Hans Wolff & Partners BV

“Aan het Russische Hof”

Voor de inrichting van de grote openingstentoonstelling is voor deze eerste keer gebruik maakt van beide museumvleugels om zo het volledige gebouw en de grote hoeveelheid objecten die ter beschikking zijn gesteld door de Hermitage Sint Petersburg aan het publiek te tonen.
De aard van de voorwerpen, kostbaarheden, kostuums, kwetsbare tekeningen, zeer klein of heel groot, vereiste een veelheid aan maatregelen die zoveel mogelijk moesten worden ondergebracht in een relatief eenvoudig modulair vitrine systeem dat in de volgende tentoonstellingen weer kan worden gebruikt.

De twee grote aandachtspunten, het protocollaire Hof enerzijds en het feestelijke Russische Bal anderzijds, zijn centraal in de twee hoofdzalen geplaatst. Het formele aspect van het een en de luxueuze uitbundigheid van het ander zijn in de tentoonstelling tot uiting gebracht door materialen die beelden oproepen van monumentale traditie en van overdaad, goud en feest. In de kabinetten er om heen worden de vele aspecten afzonderlijk belicht van leven en bestaan van de Tsaren en hun Hof in de 19e eeuw.