Cuypershuis Roermond
Gemeente Roermond
Pieter Cuypersstraat 1, Roermond
29 oktober 2011
300 m2
Evelyne Merkx, Abbie Steinhauser, Bert de Munnik, Roy Plevier, Cassandra Piket, Thijs Fris
Hodselmans Meubelen B.V.
i.s.m. Graphics Etc
Het Cuypershuis is hét museum over de architect/ ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) en biedt een podium voor actuele ontwerpers. Het ‘huis’, waar Cuypers heeft gewoond en gewerkt, is een interessante collage van gebouwen. Een uniek complex door de combinatie van wonen, werken, onderzoek en produceren, en door het samenspel van architectuur en kunstnijverheid. Merkx + Girod architecten is verantwoordelijk voor het interieur en de presentatie van de vaste collectie. De verschillende opeenvolgende ruimten hebben elk hun eigen kwaliteit, detaillering en maatvoering; van de huiselijke maat van het woonhuis tot de industriële maat van de werkplaatsen. Conform de werkwijze van Merkx + Girod zijn architectuur en interieur, ambacht en industrie, kunst en vormgeving verenigt.
Op de begane grond zijn de balie, kassa, winkel en het café in één inventieve ingreep gevat. Een ‘lambrisering’ omarmt het geheel en geeft elke functie een eigen plek. De vormgeving en materialisatie sluit, op een eenvoudige en hedendaagse manier, aan op de werkplaatssfeer van weleer. Diverse sjablonen van Cuypers zijn opnieuw ingezet in het interieur. Op de eerste verdieping is de educatieve werkplaats, die eveneens dienst doet als auditorium, ondergebracht.
In het voormalig woonhuis en kantoor krijgt de bezoeker een beeld van het leven en werk van Pierre Cuypers. Naast architectuur en interieur werden in Cuypers’ ateliers ook meubels, beelden en ornamenten vervaardigd. Nieuwe dragers tonen de verschillende objecten, de indeling in clusters ondersteunt het verhaal. De sober vormgegeven dragers laten het rijk gematerialiseerde en gedetailleerde werk van Cuypers goed tot z’n recht komen.
Achter de vaste tentoonstelling, bovenin het Corps de Logis, tonen wisseltentoonstellingen hoe hedendaagse ontwerpers van toegepaste kunst werken. Hier kan de bezoeker zien hoe met oude ambachten ook actuele ontwerpen tot stand kunnen komen.
Het Tekenlokaal en de Houtloods hebben een heel eigen maat, atmosfeer en beleving. In deze ruimten worden de objecten als onderdeel van de ruimte getoond: ‘zoals het vroeger was’. Hier geen dragers voor de objecten, maar voor de bezoekers, die als het ware de ‘oorspronkelijke’ werkplaatsen van Cuypers gaan bezichtigen. Via een pad langs het Tekenlokaal, waar een schatkist vol tekeningen een beeld van het ontwerpproces geeft, komt men in de Houtloods, waar aan de hand van grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten een indruk wordt gegeven van het productieproces. Dit zijn de ruimten waar de bezoeker wordt overweldigd door het omvangrijke oeuvre van Cuypers: de ontwerper, architect, kunstenaar en vernieuwend vakman met een ontembare werklust.