01 Rotterdam

Stadhuis Rotterdam

Project

Stadhuis Rotterdam

Opdrachtgever

Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR)

Locatie

Coolsingel 40, Rotterdam

Realisatie

gefaseerd vanaf 2009 - heden

Oppervlakte

30.000 m2

Projectteam

Evelyne Merkx, Patrice Girod, Bert de Munnik, Joop Bensdorp, Josje Kuiper, Ruben Bus, Iris Derks, Olav van den Brekel, Cassandra Piket, Danielle Bakkes

In samenwerking met

PutterPartners architecten

IAA Architecten - Harry Abels

Het Oversticht - Dirk Baalman

Stadhuis Rotterdam

Jaren van intensief gebruik, achterstallig onderhoud en een reeks van incidentele verbouwingen maakte een algehele renovatie en modernisering van het stadhuis noodzakelijk. Merkx+Girod heeft hiervoor een masterplan gemaakt wat in fases is ontworpen en uitgevoerd. Gedurende de verbouwing bleven alle medewerkers werkzaam in het gebouw.

Het ontwerp gaat uit van een respectvolle maar tevens hedendaagse vormgeving van het nieuwe interieur in het bestaande monument. Het programma omvat de modernisering van de werkomgevingen van de ambtenaren op 2e en 3e verdieping, de openbare voorzieningen voor burgers en bezoekers, een nieuwe lift en de ingebruikname van de zolders als gemeenschappelijk ontmoetingscentrum met diverse vergaderfaciliteiten en een restaurant.

Met de nieuwe lift bereikt men de zolder van waar men via de uitgiftekeuken het centrale restaurant kan bereiken. Extra daglicht treedt binnen door het aanbrengen van een groot raam aan de binnenzijde van het gebouw. Het nieuwe ontmoetingscentrum bestaat verder uit een reeks van verschillende vergaderruimtes van diverse afmetingen voorzien van moderne techniek en comfort. Ook de twee torenkamers zijn ingericht als vergaderruimte. Informele overleg- en werkplekken voor medewerkers en bezoekers flankeren de vergaderfaciliteiten.

Er hebben aanpassingen plaatsgevonden aan werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Dit betrof het ontwerpen van nieuwe liften, hefinstallaties ten behoeve van minder validen en het vernieuwen van de gehele elektrotechnische installatie, verlichting, dataverkeer, vloergoten etc. Ook de systeemwanden, systeemplafonds en vloerafwerking zijn deels aangepast. Om de voormalige ´rommelzolders´ in gebruik te kunnen nemen moesten ze klimatologisch in orde worden gemaakt. Hierbij zijn de bestaande kappen geïsoleerd en voorzien van akoestische beplating zonder daarbij de historische uitstraling te verliezen, spanten en gordingen zijn behouden en in het zicht gebleven.

Als werkgever hecht de gemeente Rotterdam er aan haar medewerkers een inspirerende en hedendaagse werkomgeving te kunnen bieden waar op moderne en gevarieerde manier gewerkt kan worden. In nauw overleg met de gebruikers is door Merkx+Girod een werkomgevingen concept ontwikkeld waarin naast vaste eigen werkplekken ook activiteit gerelateerde plekken een plaats hebben gekregen. De bestaande structuur van de individuele werkkamers is deels gehandhaafd. Waar nodig zijn bestaande wanden opengebroken en vervangen door transparante puien. Hierdoor is er meer interactie tussen medewerkers, verbetering van de samenwerking, een toename van kennisdeling en letterlijk zicht en licht toegevoegd aan de werkplekken.

Recent zijn ook enkele representatieve en openbare ruimtes opgeleverd waaronder ´Zaal 7´, twee trouwkamers, felicitatiekamers en de burgemeesterskamer.

De kantoren en werkkamers van B&W en ondersteunende diensten op de eerste verdieping zijn momenteel in uitvoering.