Ahoy 1

Ahoy Rotterdam

Project

Renovatie en Uitbreiding Sportpaleis Ahoy Rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam Ontwikkelingsbedrijf

Locatie

Ahoy-weg 10, Rotterdam

Realisatie

2011

Oppervlakte

30,778 m2

Projectteam

Evelyne Merkx, Jan Willem Wijker, Brigitte Braat, Iris Derks, Chanthal den Boer, Roy Plevier, Patrick Bento, Eric Heeremans

In samenwerking met

Zwarts & Jansma Architecten

Fotografie

Luuk Kramer
Roos Aldershoff
Charles Batenburg

Ahoy Rotterdam, in 1970 gebouwd als overdekte wieler- en ijsbaan is door Merkx + Girod in samenwerking met Zwarts & Jansma architecten gemoderniseerd en uitgebreid. 

De bezoekerscapaciteit is vergroot en het gerenoveerde Ahoy voldoet weer aan de eisen die hedendaagse evenementen stellen. Belangrijkste ingreep hiervoor is het omhoog brengen van het gehele dak. Binnen het complex zijn allerlei ruimtes opengemaakt en met elkaar verbonden zodat binnen het oorspronkelijke gebouw bezoekerspleinen zijn gecreëerd waarin tal van faciliteiten hun plek hebben gevonden: ontvangst, garderobes en horeca op verschillende verdiepingen. Overal waar mogelijk, is de karakteristieke constructie van het gebouw geaccentueerd. De ingrepen aan gebouw en interieur hebben de oriëntatie, logistiek, sfeer en verlichting sterk verbeterd. Dit vergroot de mogelijkheden van gebruik terwijl het intieme gevoel, waar Ahoy om bekend stond, is behouden.

Het sportpaleis was na 40 jaar intensief gebruik toe aan een ingrijpende renovatie, om weer volop mee te kunnen in de huidige tijd.
Producties stellen hogere eisen aan de technische mogelijkheden en afmetingen van het gebouw. Bezoekers hebben tegenwoordig hoge verwachtingen van de faciliteiten rondom het evenement. De renovatie heeft beide uitgangspunten gerealiseerd. Technisch is Ahoy weer helemaal up-to-date en de bezoeker wordt op allerlei manieren, voor, tijdens en na een optreden, goed ontvangen.
De mogelijkheden voor Ahoy om de meest uiteenlopende events te organiseren zijn geoptimaliseerd.

Licht als belangrijkste sfeermaker was een belangrijk uitgangspunt bij het interieurontwerp. De gehele buitenzijde van de tribune is bekleed met strekmetaal waaronder een patroon van LED-lampen is aangebracht, die in kleur kunnen variëren. Rondom de arena is de hoofdverlichting aangebracht in de vorm van ‘takken’ waarin hele lange, dimbare tl armaturen de contour van de arena volgen.
De plafonds zijn donker, zodat het licht nog meer spreekt. De vloeren zijn licht van kleur voor een goede oriëntatie. De tegelpatronen zijn in grote rechthoekige vlakken uitgelegd, die tevens de contour van de arena volgen. Voor de vernieuwing van Ahoy is een kleurenschema ontwikkeld. Alle bars en andere outlets zijn uitgevoerd in een felle accentkleur uit dit schema, waardoor zij opvallen in een verder rustige ruimte. Op een aantal wanden zijn grafische patronen aangebracht.

Ahoy begint al voordat de bezoeker binnen is. De gehele voorzijde is voorzien van een LED-gevel van 1.000 m2, waarop een voorproefje van het evenement zichtbaar is.