Dm 01

Dordrechts Museum

Project

Dordrechts Museum

opdrachtgever

Dordrechts Museum

Locatie

Dordrecht

gerealiseerd

oktober 2010

oppervlakte

6.585 m²

Projectteam

Evelyne Merkx, Patrice Girod, Det van Oers, Klaas Cammelbeeck, Marlies Hoevers, Cassandra Piket, Raymond Leentvaar, Jan Willem Wijker, Ruben Bus

In samenwerking met

Kraaijvanger Urbis

studio Makkink & Bey

Jantijn Ontwerp bno

Michael van Gessel

Het Dordrechts Museum, opgericht in 1842, is een van de oudste Nederlandse musea en herbergt een van de belangrijkste schilderijencollecties van ons land. Het museumgebouw, een voormalig krankzinnigengesticht uit de 17de eeuw, onderging een volledige metamorfose. Merkx+Girod maakte het interieurontwerp.

Centraal in het interieur staat de museumcollectie, die ruim 400 jaar Nederlandse schilderkunst omvat. Deze wordt thematisch in clusters getoond. Uitgangspunt voor het interieur was dat het museum in staat moet zijn om in de verschillende zalen verhalen te vertellen met zijn kunstcollectie: soms ingetogen, dan weer uitbundig en bruisend. De verzameling moderne kunst is in de nieuwbouw ondergebracht. Niet te missen is de Ary Schefferszaal waar theatraal roodvelours behang met ingestanste cirkels is toegepast. De wandafwerking zorgt voor een warme mondaine uitstraling en verwijst naar het 19de-eeuwse Parijs. Op de luiken in deze verduisterde zaal worden filmfragmenten geprojecteerd.
Veel aandacht is besteed aan de publieksvoorzieningen zoals het restaurant, de museumwinkel, de lounge en de Salon; een geabstraheerde reconstructie van een 18de-eeuwse stijlkamer met gerestaureerde behangsels, waar men in besloten kring kan dineren. De gebogen wand van het multifunctionele auditorium is voorzien van een behang, waarop uitvergrote fragmenten van de museumcollectie zijn geprint.

Alle facetten, van ruimtelijke beleving tot materiaalgebruik, verlichting en grafische vormgeving, zijn consistent toegepast. Tactiliteit is belangrijk. Merkx + Girod ziet het materiaalonderzoek als belangrijk deel van het ontwerpproces. Het bureau heeft dan ook een grote werkplaats waar het gebruik van de juiste materialen wordt onderzocht. Mocht het gewenste materiaal niet bestaan, dan worden in samenwerking met de desbetreffende fabrikanten nieuwe, eigen materialen, ontwikkeld. Ook ontwerpt het bureau voor hun projecten vaak meubels en verlichting.
Voor het Dordrechts Museum werd een reeks bijzondere ‘Jewelboxes’ ontworpen, voor de presentatie van lichtgevoelige tekeningen, prenten en kleine voorwerpen. Deze hedendaagse kabinetkasten, vervaardigd uit Corian, zijn verbijzonderd met decoraties en graveringen die verwijzen naar relevante collectiestukken. Ook de meubelen en inrichtingelementen van het restaurant en van de museumwinkel zijn speciaal ontworpen. Een bijzonder detail is het grijs-met-zilversjabloon in de entreehal. Het patroon is afgeleid van de driehoekige vormen op het schilderij Het Gezicht op Dordrecht van Adam Willaerts: de daken, de golven en de zeilen. Onopvallend op het eerste gezicht, zijn de sponsordragers en grafische uitingen, die hierin opgenomen zijn.