Hilton 1

Hilton Schiphol

Nieuw hotel voor Hilton op Schiphol

Voor het Hilton Amsterdam Airport Schiphol hotel wordt een nieuw hotelgebouw op Amsterdam Airport Schiphol gerealiseerd. De nieuwbouw zal het huidige gebouw vervangen. Merkx + Girod is verantwoordelijk voor het interieur van de begane grond; de hoofdentree, lobby, receptie, bar en restaurant.

Een 200 meter lange koperen wand verbindt alle verschillende functies op de begane grond. Ook de diverse faciliteiten, zoals beeldschermen, speakers, zitplaatsen en de buffetten van de keuken zijn in deze wand opgenomen. De wand beïnvloedt alle zintuigen. Door middel van LED verlichting achter de koperen wand is het mogelijk om verschillende verschijningsvormen en sferen te creëren. Naast een akoestische functie kunnen de perforaties in de wand geluid – muziek en mededelingen - ‘produceren’ en de koperen panelen veranderen in een ‘fluisterende wand’. Het oppervlak heeft een tactiliteit die gasten uitnodigt plaats te nemen op de in de wand geïntegreerde bank. Ten slotte zorgen de buffetten voor een aangenaam aroma in het restaurant.
De natuurstenen vloer loopt door in de buffetten en balies van de receptie. De bar krijgt een speciale afwerking, die aansluit bij de kroonluchter die erboven hangt. Naast deze verlichting worden ook de vloerkleden in de lobby speciaal door Merkx + Girod ontworpen voor het Hilton. De op de Hollandse bollenvelden geïnspireerde kleden markeren de verschillende zitjes (van lounge tot meer besloten). Een verwijzing naar Nederland is ook terug te vinden in de toiletten; deze krijgen Oud-Hollandse tegeltjes.


opdrachtgever

Schiphol Real Estate

locatie

Amsterdam Airport Schiphol

start bouw

tweede helft 2012

oplevering

tweede helft 2015

projectteam

Evelyne Merkx, Raphaël van Amerongen, Gertjan de Jong, Jan Willem Wijker

in samenwerking met

architectuur: Mecanoo architecten, Delft
interieur hotelkamers/ vergaderruimten: Hirsch Bedner Associates Londen